TuKoKe on tiede- ja teknologiakilpailu 6-20 -vuotiaille. Vuoden 2017 lopputapahtuma järjestettiin 31.3. Helsingissä, Tekniikan Museolla. Palkintojenjakotilaisuudessa jaettiin yhteensä lähes 17 000 euroa stipendeinä ja kuusi työtä palkittiin edustusmatkalla kansainvälisiin tapahtumiin.
Kuva 1Viime vuonna TAO r.y:n tunnustuspalkinnon saaneet Aukusti Parikka ja Eemil Rintala saivat myös tänä vuonna tunnustusta jatkokehitellyllä työllään. Jyväskyläläisen Lehtisaaren koulun parivaljakko lähtee teknisen työn työturvallisuus -sovelluksen kanssa toukokuussa Intel International Science and Engineering Fair -tapahtumaan, Los Angelesiin. Mobiililaitteille suunnitellun pelin ideana on opettaa teknisen työn oppitunneilta tuttujen työvaiheiden oikeaoppista suorittamista kysymysten, kuvien ja videoiden avulla. Sovellus on ladattavissa Google play kaupasta Android laitteille.

Tänä vuonna TAO r.y. päätti myöntää tunnustuspalkinnon II sarjan työlle "3D-tulostettujen ABS- sekä PLA-muovien sopivuus kotitalouksien eri käyttötarkoituksissa ja olosuhteissa". Perusteena palkinnolle oli teknologinen kekseliäisyys. Työn teki helsinkiläisen Pakilan yläasteen koulun oppilas Vili Haapaniemi osana valinnaista matemaattis-luonnontieteellistä tutkimuskurssia.

Tutkimuskohteena Vilillä oli kahden yleisimmän 3D-tulostetun muovin, ABS:n ja PLA:n kestävyys kotiolojen yleisimmissä käyttötarkoituksissa ja olosuhteissa. Tutkimuksen avulla haluttiin selvittää kuinka hyvin ABS- ja PLA-muovKuva 2eista 3D-tulostetut esineet sopivat eri käyttötarkoituksiin kuten astianpesukoneeseen, pakastimeen ja mikroaaltouniin tai ruokailuvälineiksi ja -astioiksi sekä miten ne kestävät eri olosuhteita, kuten kuumaa, kylmää sekä kodin happamia aineita.

Kuva 3Tutkimuksen Vili toteutti 3D-tulostamalla 14 eri testikappaletta joista puolet olivat ABS-muovista ja puolet PLA-muovista. Yhdet testikappaleet molemmista materiaaleista olivat vertailukappaleita, joille ei tehty testejä. ABS-muoviset testikappaleet Vili tulosti TET-harjoittelussa, Aalto Design Factoryssa ja PLA-muoviset testikappaleet tulostettiin koulussa, teknisen käsityön oppitunneilla. Varsinainen tutkimus toteutettiin kotoa löytyvillä välineillä sekä kodin ja keittiön koneilla.

Kuva 4Vili kertoo tutkimuksen tuottaneen merkittävää uutta tietoa kahden suosituimman 3D-tulostuksessa käytetyn muovin soveltuvuudesta eri käyttötarkoituksiin ja olosuhteisiin kotona. Tästä tiedosto voisi hyvin olla hyötyä yksityishenkilöille jotka hakevat sopivaa materiaalia 3D-tulosteisiinsa.

Facebookissa: >>Tutki-Kokeile-Kehitä

Hannu Hämäläinen, TEKSTI
Eeva-Maiju Aulin, KUVAT