ttt blogi

Suomalaisen yleissivistävän teknisen työn ja teknologiaosaamisen takaamiseksi on erittäin tärkeää, että tekniselle työlle muodostetaan oman oppiaineen status mahdollisimman pian. Viime vuosien kuluessa on tultu tilanteeseen, jossa käsityön opetettavat sisällöt ovat menneet sekaviksi, eikä opetusta ole pystytty kehittämään teknisen työn näkökulmasta oikeaan suuntaan.

TTT-Blogissa julkaistaan artikkeleita, mielipidekirjoituksia ja kannanottoja teknisen työn tulevaisuuskehittelyyn liittyen.

 

Teknisen työn arvostus peruskoulussa – lääke teknologiateollisuuden osaajapulaan

Suomen Hitsausteknillisen Yhdistyksen hallituksen edustajat kirjoittavat Turun Sanomien Lukijoilta palstalla (18.10.2023) Teknisen työn arvostuksesta peruskoulussa sekä osaavien teknologiateollisuuden osaajien puutteesta.

Kirjoittajat, SHY:n pj Reetta Verho, hitsausinsinööri Ari Ahto, professori Jukka Kömi, professori Antti Salminen, laatupäällikkö Raimo Mäki-Reini sekä apulaisprofessori Tuomas Skriko, näkevät  peruskoulussa tapahtuvan opetuksen roolin ja ohjauksen merkittävänä koska se vaikuttaa oppilaiden koko opintopolkuun aina työelämään asti.

"Tarvitsemme Suomessa kipeästi uutta sukupolvea työskentelemään hyvinvointiyhteiskuntamme perustana toimivilla vientialoilla, teknologiateollisuudessa ja hitsausalalla."

Ratkaisuksi mielipidekirjoittajat ehdottavat kokonaan uutta oppiainetta peruskouluihin.

Lue kirjoitus Turun Sanomien verkkopalvelusta

Petu Partanen, 15, tekee frakkia, korjaa haitaria ja takoo – opettajat ehdottavat kouluihin uutta oppiainetta

Taito liiton myöntämän Junior Taito palkinnon ja samalla 1000 euroa voittanut Petu Partanen kertoo Ylelle käsityöinnostuksestaan:

"Koulun käsityötunnilla kakkosluokalla oli virkkausta. Siitä alkoi kierre" "Olen tehnyt manttelin ja rippipuvun. Tällä hetkellä työn alla ovat 50-luvun housut ja 30-luvun frakki".

Partanen kunnostaa myös haitareita ja harkitsee käyttävänsä palkintorahat alasimen ostoon.

Lue artikkeli Ylen sivuilta.

Jutussa Suomen hitsausteknillisen yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Reetta Verho kertoo huolesta, että teollisuus ei saa eläköityvien kädentaitajien tilalle nuoria osaajia.

Teknisten aineiden opettajat Tao r.y.ehdottaa uutta oppiainetta peruskouluihin ja lukioihin parantamaan oppilaiden kädentaitoja sekä teoreettista tekniikan alan tuntemusta.

Käsityön kansallinen arviointitutkimus julkaistu - tyttöjen ja poikien välinen ero osaamisessa kasvanut

K20230510 140331 420äsityön kansallinen arviointitutkimus julkaistiin 10.5.2023 Helsingin yliopistolla.

Tutkimuksesta käy ilmi mm. että tyttöjen ja poikien oppimistulokset ovat kasvaneet entisestään. Teknisten aineiden opettajat - TAO r.y ja Tekstiiliopettajaliitto TOL ry ovat huolissaan tästä kehityssuunnasta.

 

 

 

»Katso julkaisutilaisuuden tallenne

»Tilaisuuden diat

»Tutustu julkaisuun tarkemmin

»Yle.fi uutinen 10.5.2023

Taito- ja taideaineiden väheksyminen pitää lopettaa

 

Tuulikki Kurtelius kirjoittaa Helsingin Sanomien mielipidepalstalla 14.3.2023 otsikolla Taito- ja taideaineiden väheksyminen pitää lopettaa.

"Jukka Gustafssonin (sd) opetusministerikaudella 2011–2013 läpi mennyt esitys tekstiilityön ja teknisen työn yhdistämisestä yhdeksi käsityöoppiaineeksi ja sitä myötä peruskoulun käsityötuntien vähentäminen on yksi esimerkki taito- ja taideaineiden väheksymisestä. Keinotekoinen aineiden yhdistäminen on heikentänyt oppilaiden kädentaitoja ja valinnan mahdollisuuksien kaventuessa myös intoa oppia. Yliopisto-opintojen jakautuminen tekstiilityön ja teknisen työn oppisisältöihin on lisäksi karsinut erityisesti tekniikasta ja teknologiasta kiinnostuneita hakijoita."

Lue koko kirjoitus HS.fi sivustolta

Puuteollisuus ry:n kannanotto: Suomi on luopumassa tekniikan opetuksesta peruskoulussa

Puuteollisuus ry:n toiminnanjohtaja ottaa kantaa Illka-Pohjolainen lehdessä 3.2.2023: Suomi on luopumassa tekniikan opetuksesta peruskoulussa - Tekninen työ ja teknologia (TTT) -oppiaine perustettava.

Lue artikkeli Ilkka-Pohjalaisen verkkosivulta

Teknistä työtä kehitettävä oppilaiden ja yhteiskunnan eduksi

Tao ry:n koulutuspoliittiset asiantuntijat Okko Ojanen ja Janne Rastas kirjoittavat (19.1.2023) Opettaja-lehdessä teknisen työn merkityksestä sekä oppilaiden, että koko yhteiskunnan eduksi.

Lue kirjoitus Opettaja-lehden verkkosivuilta

Timo Saavalainen Opettaja-lehdessä: Tehdyt virheet on tunnistettava

Koulua on syytä kehittää yhteiskunnan muuttuessa. Kehittämisen seurauksena tapahtuneita muutoksia on myös syytä tarkastella kriittisesti. Jos uudistus ei lunasta tavoitteitaan tai sen seuraukset ovat epäsuotuisat, on tehdyt virheet tunnistettava.

Yhtenäinen käsityö on mielestäni tällainen virhe. Valtaosassa kouluista sitä ei ole saatu toimimaan.

Löytyisikö meiltä rohkeutta tehdä päätös, joka edistäisi lasten ja nuorten kokonaisvaltaista kehitystä, lisäisi kouluviihtyvyyttä sekä palvelisi elinkeinoelämää?

Lue koko juttu Opettaja-lehden sivuilta